ANADU

BETWEEN WATER AND VIEW: FIND YOURSELF IN NATURE

ANADU is a luxury rural resort located at the northern foot of the Mogan Mountain in Huzhou (Zhejiang province), with a total extension of ​​30000m2. The mountain is part of the Moganshan National Park, which is just 60 km distance from Hangzhou, and 200 km from Shanghai.

Moganshan’s characteristic vegetation is formed by lush bamboo forest and by tea fields: one can find that country lifestyle is still well kept there. Its architecture is a mix of local inns and old villas dated in the beginning of the 20th century, and a variety of scenic and historical spots adds anthropological value to the location. All these factors turn Moganshan into an attractive destination for both Chinese and foreigner travellers seeking for a more relaxed and nature orientated holidays.

MORE INFO

Studio8 was commissioned for the visual identity, interior design and architecture of Anadu. Anadu wishes to provide to its guests with a peaceful holiday experience in nature. Keeping the local and environmental character of the location is one of the main concerns during the project development. From construction materials to design elements, and even food ingredients, Studio8 has tried to take full advantage of local resources. In terms of architecture and space design, Anadu is integrated into the surrounding landscape. The studio’s initial approach to the design concept: “Get along with nature, talk to yourself” gradually evolved into the core of the brand’s motto: “Find yourself in nature”.
The surrounding landscape of the project site is rich and unique:; however, after a first contact with the site, the studio team felt something was missing: a lack of water presence. Water itself, and especially a very calm water surface, generates immediately a sense of relax. The studio decided that this element would be the core of the hotel, a connection between the rooms that articulates the structure of the entire building. For that purpose, the roof of each floor was turned into an infinity water feature. By bringing natural elements into the architectural spaces, the design fosters a connection between the building and the outside. “Find myself in nature” becomes, then, a reality when experiencing the different rooms.
Four narratives are unfold in Studio8’s design, and become the themes of the rooms. Each room has been designed as an individual space, with its own story focused on elements that one can find within the surroundings. Each of these elements awake a different sense, or provoke a sensorial phenomenon.
1. Tea – This room faces the white tea harvest; the materials and color palette of the interior design echoes the tea theme.
2. Mountain – The room faces the mountain on the south, and the materials are natural stone and the color palette is dark grey. The water feature is designed to reflect the distant mountains.
3. Bamboo – The room faces the bamboo forest in the east, and its interior has a rice pink color palette and several objects made of bamboo wood.
4. Sky – The room is located on the third floor, which is also the top of the building. It is almost immersed by a boundless water feature, turning the room into a floating island. The studio designers challenged themselves to explore the poetic boundaries of the project’s concept. The third floor, then, was conceived as a platform able to behave like a mirror, and reflect almost the entire surroundings and the sky.

更多信息

莫干山Anadu度假酒店
水与境之间:在自然中找到自我
Anadu位于浙江湖州的莫干山脉北麓,坡地院落占地30000㎡,东瞰琛碛村,南眺凤凰山、大岗山,西临白茶山坡,北有竹林环绕。
「八荒设计」担任Anadu酒店的品牌视觉识别系统建立,以及建筑和室内设计。Anadu希望为住客提供一个身处自然的宁静度假体验。因此,保持当地的人文和自然氛围成为整个项目非常重要的关注点,从建筑材料到设计元素,甚至食材,都最大程度地充分利用当地资源。于是在建筑与空间的设计中,Anadu被融入到周边的自然元素之中。「八荒设计」最先提出的设计概念:“跟自然相处,跟自我对话”,渐渐也演变成了品牌的核心Slogan—“在自然中找到自我”。
项目基地周边自然景观丰富别致:西面有葱绿且机理独特的白茶坡、北面有连绵叠嶂的远山,东面有茂密深幽随风摇曳的竹林。但「八荒设计」注意到,基地周边缺少了“水”的元素。水,尤其是一池平静的水面,能让人瞬间心情静怡。Anadu想要给住客“一个能够让人发呆一天不想出门的房间”。除了自然风景,如果能给人带来亲水的空间体验,将制造出另一个象限的“境”。水同茶、水同山、水同竹的交合,不但拉近了人与水的距离,同时也建立了建筑空间与自然元素的连接,除了欣赏风景,更创造了心境,才真正能让人能“在自然中找到自我”。
设计初始,「八荒设计」并没有从建筑本身的形态出发,因为他们认为空间的使用者与自然的关系才才是设计的关键。建筑的三层楼均有无边亲水台:一楼的泳池、二楼南面阳台的无边水景、三楼整层屋面的无边水景,每一层都有独特的景致,一层比一层更令人意外