MUSEE 名见

Timeless Presence & Formless Experience

The idea of enriching the significance of an accessory defines the core concept of MUSÉE’s new flagship store in the heart of Beijing, where shopping is transformed into an unconventional experience that gives customers the chance to know more about the item they are buying and re-evaluate it with the support of professional consultants. MUSÉE delivers an open platform for timeless exquisite goods, breaking boundaries across generations and fashion trends and creating a cross point for accessories of any kind. “Classics will not be limited by time nor defined by style,” says Andrea Maira, Studio8’s creative director. This is also what inspired Studio8 to design an “undefined” space for a formless shopping experience.

The firm created the concept of “soft boundary” – no clear boundaries in the functional division of the entire retail space for MUSÉE, which is translated into two main features in the space: the mobile multi-functional counters and the central consignment room. Materials such as natural stones, stainless steel, copper and glass have been boldly applied to make the space stylish and contemporary.

MORE INFO

The Mobile Multi-functional Counters:
The main hall is not designed in the traditional rigid way, but rather in a versatile fashion. A casted track system was designed for the open area, enabling the counters with stainless steel wheels to slide. They can be reorganized, regrouped and relocated to adapt to any scenario and event that takes place in the shop, be it daily operations, member get-togethers, static display or trend lectures. Correspondingly, the hanging magnetic track lighting system with various lighting fixtures such as spot lights, pendants and wall washers can be easily adjusted to the position of the mobile counters, paralleled with LED strips that connect the whole interior and give the space a more edgy look. Studio8 has continued to implement the versatile design concept in the brand’s second store in Wangfujing Beijing, where sliding hangers built into ceiling tracks are installed for mobile display.
The Central Consignment Room:
Consignment and valuation are the core services of MUSÉE’s business model. Studio8 has strategically positioned the consignment room – the key element – in the center of the space, which is also at the cross point of the axis of three entrances, gaining a physical presence and amplifying its importance by the value of the surrounding goods. The designers placed an artificial skylight above the desks, creating a professional laboratory ambience. As a “soft boundary”, the copper shelves with goods and lifestyle accessories installed around the glass consignment room provide the outside customers with an attractive display and the inside guests with a level of transparency as well as privacy.
Although the shop is divided into functional areas, there are no strong borders, allowing all zones to merge into each other. The combination of the timelessness and diversity of products is not only reflected in the spatial configuration of the shop, but can also be found in the color palette and material choices for both the space and the displays. The counters are made of marble and sand stone, delivering a feeling of solitude and self-presence, appropriate for showcasing exquisite jewelry and watches. Cool stainless steel wall cabinets add a stylish, yet subtle background for larger items such as handbags, while the consignment room is accented through a warm copper-finish.
As an offline platform for consignment luxury goods, MUSÉE concept store is an “undefined” shopping space designed with the “soft boundary” concept that expresses the core value of the brand – by preserving their character and through circulation and sharing, products can resist the change of time, thus earning their own timeless presence.

更多信息

MUSÉE名见北京前门概念旗舰店
——不被定义的空间
赋予商品永恒的生命与价值,是坐落在北京前门北京坊园区内的MUSÉE名见概念买手店的核心理念。在那里,购物变成了一种不同于常规的体验,顾客有机会了解他们将要购买的商品的价值,并在专业鉴定师的解说下对其价值进行重新评估。MUSÉE名见为商品提供了一个开放平台,打破时间与空间的界限,传递精致好物不会受限于时间的品牌理念。“经典即不会被时代更迭所限制,也不会被某种风格所定义,”八荒设计创意总监Andrea Maira如是说。Studio8不被定义的空间的设计概念由此应运而生。
八荒的设计团队采用“柔性边界”的空间理念——整个零售空间中的功能分区没有明确的界限,这个设计理念有两个核心体现:边界柔化的中心鉴定区,和可移动的多功能销售展示。并在MUSÉE名见空间中大胆地运用了不同种类的自然石材、不锈钢、紫铜、玻璃等材质,设计风格极具当代性,却也很难被定义具体是什么设计风格。
可移动的多功能销售展示:
开敞的销售空间中,设置有多条地面轨道,安装不锈钢轮的柜台可以在轨道的路径上自由活动,实现更多功能空间与场景的切换,满足日常销售、品鉴分享、静态秀、潮流讲座等不同活动需求。柜台上方特别定制的磁吸式轨道灯带串联起整个销售区域,连续的光线体现新流通的连贯性与时代感,轨道上的不同功能的射灯、吊灯、补光灯等则可配合移动柜台的不同位置灵活调动。Studio8还将前门店灵活多变的设计理念延续在了与MUSÉE名见的再次合作中,在北京王府井店的设计里加入了可滑动挂衣杆这一独特元素。
边界柔化的中心鉴定区:
典当、鉴定服务是MUSÉE名见品牌的核心服务,也是新流通零售形式的重要差异。因此,八荒设计将鉴定室设置于整个空间的核心位置,也是商铺三个入口的交叉中心。不同于传统典当的封闭鉴定室,八荒的设计师将MUSÉE名见的鉴定空间设计为中间有人工天光的通透实验室形象,突出鉴定服务的专业性和透明度。同时在玻璃外围,设计了另一层通透的展示架,陈列商品和点缀软装、花艺,既增加鉴定室内客户与外围空间商品的视觉联系,又让鉴定室外的顾客视线止于这些展示架上的货品,为鉴定空间增加了一层柔性又通透庇护。
店铺中不同品类的商品用不同材质的柜台加以区分,花纹波普的绿色大理石搭配钟表珠宝,色调柔和的砂岩搭配首饰配饰,无不彰显了高级的奢侈与存在感。空间周围的壁柜用不锈钢折纸造型的连续折线,弱化了店铺四壁呆板的边界,同时也为由多种石材构造的中岛柜台提供了时尚而微妙的背景反差。
空间尽头的贵宾室用别致的蓝色软装营造小环境氛围,顾客可以在那里享用一杯咖啡和享受精致服务。八荒专注设计细节的表现,无论是从嵌入式倚门、隐形门的选择,还是材质拼接的细节,甚至每一件花艺都精心雕琢使之与空间浑然一体。
MUSÉE名见作为一个奢侈品闲置交易平台的线下流通空间,融合多元且不被定义的“柔性边界”设计理念,传递了品牌的核心价值 :通过循环流通、分享与变换,赋予产品、空间永恒的存在。