TONI & GUY

The client wanted a ‘futuristic’ approach and so the team adopted elements of light and shade, boxes, view lines, weight and weightlessness to create intrigue and curiosity to draw people into the space and carry them along a journey into the gallery of the art of hair styling.
Upon arrival at the salon, clients are greetings by a gently illuminated, reeded glass wall, intersection a black framed box and angled in a way to funnel people inside this mysterious shop. With only the name an LED display and Toni&Guy in bold, black lettering to provide an indication of the environment inside.
The space not only functions are a hair salon, but is host to a many number of other programs that share the same lot; a one stop beauty and glamour treatment location, where one may leave transformed and reinvigorated as someone new.
Within this salon, you may also find manicure area, facial treatments, DJ studio, photo studio, catwalk, stage and hair spa treatment.
The large number of functions, required a detail understanding of how events and programs would play out during different times of the day, and so which programs may thus be overlapped.
The ‘gallery space’ is composed of 10 dual sided hair station arches, that is further accentuated by led lights installed in the frame, that when lit up, creates a long hallway pulling visitors through the corridor. The space adopts a minimalist approach to its finishes, leading to a purist ambience as to not create unnecessary distractions as you walk through.
Walls are white and simple, carpentry are white lacquered boxes that juggle stylist functions and bare aesthetics. Above, a wall mounted mirror, offset and backlit to reduce the weight and give the impression of a light glowing object.
Leading visitors through the gallery is a white path on the floor that doubles as a catwalk.Follow the path to the end, and the catwalk extended into a circuit ring to can guides you back into the gallery.The gallery is able to holds 60 people sitting either side of the path and an additional 160 around the ring.At the centre of the ring is a stage for which MC and presentations can be dealt, and while a 360° suspended projector screen can be lowered from the ceiling for digital media.
The bar and reception adopts an edgier approach in contrast to the paired back white design of the gallery. The heavier black form of these 2 units is constructed from steel and timber, the front of the unit, facing visitors, includes a perforated still mesh finish, lit from the inner edges to reduce the weight for the box and adds texture.

READ MORE

这是一场理发艺术的盛宴,整体概念围绕和强调对理发师如何将其精湛的技艺展现在他的艺术大作上(顾客的发型)。同时,这个场地随时准备迎接着一个又一个顾客的头发被理发师雕琢成举世无双的艺术作品的发生。
客户极具天马行空地提出了一个“未来主义”的设计需求,于是设计师玩起了光影变幻的魔术,运用光与影的体块和线面、重与轻、虚与实勾起了途经者连绵不绝的好奇与惊喜,引领着他们进入了一个理发艺术的“魔幻之旅”。
项目落成依此道而行。
当你正对着店面入口,迎面而来的是一块白底上写着黑色“TONI&GUY”—柔光的波纹玻璃墙与一个厚重的楔形黑色体块交接而成的漏斗状入口,而炫亮的LED展示屏循环播放着当下最酷炫的流行发饰。
这个场地不仅仅是理发沙龙,还包含了美甲区、美容区、DJ 台、摄影棚、T台、舞台以及头发护理区。由于空间功能的极具多样性,设计师需要对活动发生的空间和时间有更深的推敲,偶尔需要同时兼具多种功能。
未来时空的理发长廊里,由10条双面软膜发光的拱券组成,发光藏在两侧边内。整个空间通白,而两侧的背发光的镜面营造出无线的纵深。当顾客正对长廊时,宛如进入一个时空机,一道道光带则是时空的涟漪,随时准备传送到另一个时空接受一个“完满”的自己。纯粹简约的空间,将最少的细节修饰和最强的空间感受和盘托出,对于一个挑剔的设计师来说,这样的作品是最符合心声的。
这条长廊径直连到了环形的舞台,白色的环形地面被射灯照得格外耀眼,中间是个可升降的360度数字投影幕布,这些无时无刻不在强调着场地的中心性。可观的是,在这方寸间可最大容纳60人左右的座位,不管是走秀、讲演,还是电乐趴,都不在话下。
空间中着重突出了白色的长廊和舞台的场地性,与之相对比的是周围采用大面积的黑色和灰色。前台和酒水台两个区域就是采用这种边缘化的处理手法,两个黑色的大长台是其中的点睛之笔。向外的一侧有一张黑色冲孔铁网,背后柔和的泛光将黑色调和的更加轻柔而耐人寻味。