GUD RESTAURANT&BAR 古冬餐厅

01_1F bar 一楼鸡尾酒吧 04
01_1F bar 一楼鸡尾酒吧 08
02_1F VIP entrance VIP室入口
03_1F stair case一楼楼梯
05_2F restaurant二楼用餐区 03
05_2F restaurant二楼用餐区 04
05_2F restaurant二楼用餐区 07
detail stairs
08_2F stairs二楼楼梯 02
07_2F balcony二楼阳台01
09_3F terrace三楼露台 03
detail niche 01
detail niche 02
detail restroom 01
detail restroom 02
06_2F stone window frame detail二楼石窗框细节

LOCATION 地址  |  HANGZHOU 杭州
CATEGORY 类型  |  F&B 餐饮

HISTORIC BUILDING RENOVATION 历史建筑改造
INTERIOR 室内设计
FEE 软装设计
VISUAL IDENTITY 视觉识别设计

AREA 495 m²

Gud is a museum-like restaurant and cocktail bar located in a 1930s heritage building. The culinary peculiarity of hotpot is transformed into a physical canvas to highlight the continuous interaction between food and space.

古冬坐落于一栋三十年代的历史建筑内,是一家以火锅博物馆为主题的餐厅及鸡尾酒吧。火锅的饮食文化与烹饪方式被抽象地与建筑紧密结合,营造空间与味觉之间连续的互动。

READ MORE 更多

HOTPOT “MUSEUM” IN HISTORIC VILLA
— STUDIO8 designs GUD Restaurant & Cocktail Bar in Hangzhou

Located in a heritage building from the 1930s in the central area of Hangzhou, GUD is a restaurant and cocktail bar specializing in hotpot cuisine and craft cocktails. STUDIO8 was commissioned to design the architecture re-use, interior and visual identity for the project.

Unfortunately, as happens with many buildings in China throughout modern history, the villa was almost “eaten up” by the city from 1939 to 2020, with only one complete façade left facing the street. The interior was also renovated, extended and changed several times, from residential to multiple commercial uses.

The site includes the villa originally built in 1939, its extension in the north and the ground floor space from the building next door to the west. The architects were given the site to turn into a hotpot restaurant. STUDIO8 believes the best way to preserve a historic building is to make it functional to meet today’s needs, giving a new life to it. The three-story villa was a residential building without any restroom or large kitchen. The re-use of it demanded a delicate and respectful renovation. Therefore, service and utility spaces such as kitchen, restroom and a vertical connection for public use were arranged into the extension and the building next door, leaving the villa for pure culinary experience.

Referencing the richness of the site’s heritage and the culinary peculiarity, the concept was strongly inspired by the food culture and atmosphere and takes a more abstract approach. To STUDIO8, it was extremely important to create, and consequently experience, a physical canvas created to highlight the continuous interaction between food and space.

Rather than showing specific local or historical characters of various hotpots from all over China, after studying the core of food culture thoroughly, the architects decided to transform hotpot’s cooking principle into a unique museum-like experience in on different levels. They named the restaurant “GUD” after the historical name for hotpot in 220 AD – “GuDong pot”, like the sound of boiling soup. The logo design was inspired by the shape of copper pots used in that period as well.

In Chinese culture, eating hotpot is a special and important moment where people gather, mostly a group of friends or family, to share food and joy. With heat (from fire or electric stove), the ingredients are deconstructed by the energy and then reconstructed in liquid (water or soup), thus being elevated, together with the time spent among people, to another level of flavor. As the three key elements in hotpot, heat (fire), medium (water) and elevation of flavor (steam) were respectively correlated to each floor as in function, materiality, textures and light.

As the first element, heat – the energy that boils the liquid – is a fundamental design factor to the first floor, where human interactions were planned out accordingly. The aim was to create a warmer and more welcoming space at the beginning of the hotpot experience, where people and friends can meet first, have a cocktail and wait for everyone to arrive. Therefore, the first floor is designed as a cocktail bar to act as an energy generator and set the mood. Red floor, fireplace extended towards the ceiling, bottom-lit boiserie, rising sculptural columns that display antique hotpots, and scattered red velvet sofas were designed to give a dynamic and energetic ambience. Metaphorically being deconstructed by “fire”, these elements create a more vivid and warm interaction amongst people. Part of the original brick wall façade was kept and exhibited in the bar to recall the building’s past. A recessed mirrored ceiling at the side of the wall and the doorway towards VIP rooms expands the space and takes the experience to the next level.

After passing through the heated cocktail bar, comes the second element, water – the medium that reunites all elements. Family and friends are seated together in groups around the round tables at on the second floor for the food experience, a process that the architects relate to water reconstructing the atoms of the ingredients. The second floor is surrounded by glass brick niches, reusing the depth of old windows on the original façade blocked by neighboring buildings. Resin blocks with different cores are displayed as an abstract hint of recomposed flavor. On this floor, an old wall with a stone window frame was preserved and used as a partition between tables. The wooden roof structure and balcony were also carefully protected and highlighted.

The old wooden stairs of the villa were very narrow, steep and badly damaged, couldn’t serve the current F&B function. For better circulation, the architects relocated the vertical connection of the building to the patio space of the existing building extension. To enhance the experience, the new staircase is covered with double glazed U-shaped glass partitions along all floors with a lighting system to represent the continuous energy flow transition, at the end of which is the terrace space and a more exclusive private VIP room. Here, the customers are reconnected with the city and able to look at it from the different heights and angles, corresponding to the last element – steam – elevation of taste. The simply designed interior shows off the geometric shape of the attic, while benches on the roof allow customers to have a more exclusive interaction with the city.

The architects also carefully designed a few other visual features. The stainless canopy on each floor to highlights the beauty of the preserved façade while hiding the gutters. The curved copper board at the entrance serves as a wayfinding sign without changing the original parapet. The stainless steel board on the terrace covers the outdoor equipment and adjacent buildings, creating contrast and solitude, while adding a contemporary touch.

Over the past few years, STUDIO8 has been working on various restoration projects such as Cloud Hotel, Charcohol Restaurant & Cocktail bar, Himalaya Yueyang (under construction) and Former residence of Xu Chongzhi (under construction). As a multidisciplinary architecture studio with mixed Chinese and European culture, STUDIO8’s has been creating story-telling spacial experiences under the principle of designing for the present and respecting history and local culture.

历史建筑中的火锅“博物馆”
——八荒设计杭州火锅餐厅旗舰店

GUD餐厅位于杭州市中心的一栋建于上世纪30年代历史建筑内,是一家专注于火锅美食和鸡尾酒的餐厅。八荒设计受委托担任该项目建筑改建、室内和视觉识别系统的设计。

就像中国的许多老建筑一样,很不幸,从1939年至其被交到建筑师手里,这座别墅几乎已经被城市“吞噬”,只有一个完整的立面面向街道。内部也被进行了多次翻新、扩建和改变,从住宅到各种不同的商业用途,室内原貌已经无从辨认。

交给八荒需要改造成火锅餐厅的场地包括:建于1939年的别墅原址、其北侧扩建部分,和西侧相邻建筑的底层空间。八荒设计向来认为,对历史建筑的最佳保护方式是使其满足当今的功能需求,赋予其新的生命。曾经的这栋别墅是一栋住宅,当时并没有公共卫生间和工业厨房这些功能。对这栋历史建筑的修缮和再利用需要非常细腻和小心,为了保护和尊重原建筑,厨房、洗手间,以及可供公众使用的相对宽敞的楼梯等服务性空间,都被安排在了原建筑之外的扩建区域和相邻建筑内,从而将这栋三十年代的历史建筑空间保留为纯粹的美食体验空间。

该项目的空间设计理念很大程度上受到了建筑历史的特殊性和火锅这一极具中国特色的烹饪文化的启发,通过抽象的方法描绘饮食文化和氛围之间的关系。对八荒来说,一个餐饮项目的空间最重要的就是应该成为美食体验的“画布”,旨在突出食物和空间之间的持续互动。

在深入研究火锅烹饪历史和饮食文化之后,八荒决定摒弃火锅丰富多样的地域或传统色彩,将其核心烹饪原理与建筑更紧密的结合,并转变为多层次的博物馆式体验。他们将餐厅命名为“GUD-古冬”,源自火锅自东汉时期因投料入沸水时发出的“咕咚”声而得名的古称“古董羹”,logo也由当时使用的铜锅形状及建筑的原始地砖片断变化结合而成。

在中国文化中,火锅是非常特殊的主食,而吃火锅的过程则是非常重要的时刻,朋友或家人聚集在一起分享食物和欢乐。通过来自火或电炉热量,食物分子被能量溶解,然后在液体(水或汤)中重新融合;最终,美味连同人与人之间所度过的时间一起,被提升到另一个欢乐的层次。作为火锅的三个关键元素,热量(火)、介质(水)和风味提升(蒸汽)被分别从功能、材质、机理和光线这四个方面与每个楼层连接,也就是之前所提到的,用抽象的方式阐述火锅饮食文化的博物馆式体验。

作为第一个元素,热量——使液体沸腾的能量,是一楼的基本设计元素,这一点也体现在了功能和人的互动上。火锅的饮食文化是需要大家到齐一起开始的,因此作为火锅体验之旅的开始,别墅的一楼被设计成一个鸡尾酒吧,创造了一个更热闹、温暖和吸引人的空间,先到达餐厅的人们可以自由在酒吧落座,点上一杯鸡尾酒,等待每个人的到来。如同能量的加热器,点燃气氛。红色的地板、延伸至天花板的壁炉、底部发光的玻璃护墙板、从地面升起的展示古董火锅的红色立柱,和灵动摆放的红色天鹅绒沙发,旨在营造出充满活力和沸腾氛围,隐喻被“火”的能量所“煮沸”的生动和温暖,以及人与人之间的互动。原建筑立面的部分原始砖墙被保留并展示在酒吧区内,以唤起对建筑的记忆。内凹镜面天花板在墙壁的一侧和通往贵宾室的入口,将空间向二楼水的主题拉升。

通过热闹的鸡尾酒吧,来到象征第二个元素——水的二楼用餐空间。就像水作为媒介,溶解并重构食材的分子,家人和朋友围坐在圆桌旁,享受美食和共同度过美好时光。二楼四周的玻璃砖壁龛利用了被相邻建筑遮挡的原始建筑窗户的深度,壁龛中展示了被树脂块包裹的原石,抽象地象征了食物分子在液体中被融合重组的形态。这层楼同样保留了原建筑扩建后被归为室内空间的带有石窗框的旧墙,作为用餐空间之间的隔断,木屋顶结构和沿街阳台也被小心修缮后保留和展露出来。

原别墅的旧木楼梯非常狭窄陡峭,且已损坏严重,无法满足当下的餐饮功能。因此建筑师决定将建筑新垂直交通安排在建筑北侧原扩建空间的天井内。为了提升体验,新楼梯的所有楼层都覆盖双层U型玻璃,结合照明,使空间光影过渡流畅。楼梯尽头通往露台和阁楼,阁楼用于更私密的贵宾聚会。在这里,顾客与城市重新建立联系,能够从不同的高度和角度看待它,对标作为最后一个元素的蒸汽和品味的提升。室内设计用纯白反光的艺术涂料展示了阁楼天花的几何形状,屋顶上的长凳让客户与城市有更独特的互动。

除此之外,建筑师还做了一些其他的视觉引导装置,例如每层的不锈钢雨篷在隐藏了排水沟、电线的同时结合了照明功能,保存和突出了原始建筑立面装饰元素的美感;入口处弯曲的铜板作为品牌导视标志,但不接触或破坏原始护栏;露台上半镜面半拉丝的不锈钢板,遮挡了室外设备和相邻建筑,旨在为建筑带来清新的对比和小环境,增添一些精致的现代感。

八荒设计近年来参与和完成了诸多(历史)建筑改造项目,如云顶堡精品酒店建筑改造、巧客餐厅与鸡尾酒吧建筑改造、岳阳喜马拉雅改造(在建)和许崇智旧居改造(在建)等。作为一个有着深厚中国和欧洲文化融合的建筑设计事务所,八荒一直秉承尊重历史和在地文化、立足及服务于当下的设计理念,为大家创造一个又一个有故事的空间体验。

BEFORE AND AFTER 改造前和改造后

CONSTRUCTION 施工过程

GUD RESTAURANT&BAR 古冬餐厅

CHARCOHOL RESTAURANT 巧客餐厅酒吧

BEFORE

AFTER

02-entrance 02
03-entrance 03
04-foyer 01_key visual column
04-foyer 04_key visual column
05-wood arcade 02
05-wood arcade 01
06-charcoal main hall 02_bar
06-charcoal main hall 07_arch
06-charcoal main hall 07_detail
07-ash arcade 01
07-ash arcade 02
07-ash arcade 04
08-detail 01_furniture

LOCATION 地址  |  SHANGHAI 上海
CATEGORY 类型  |  F&B 餐饮

ARCHITECTURE 建筑
INTERIOR 室内设计
FEE 软装设计
VISUAL IDENTITY 视觉识别设计

AREA 300 m²

READ MORE 更多

When Time Axis & Temperature Axis Cross
—CHARCOHOL Restaurant & Cocktail Bar

Located in a heritage building in Fengsheng Li in the center of Shanghai, CHARCOHOL is a restaurant and cocktail bar specializing in charcoal-grilled global cuisine and craft cocktails. STUDIO8 was commissioned to design the visual identity, architecture re-use, interior, landscape and soft decoration for the project.

Creating an exclusive food experience always starts with a strong concept in mind, which gradually evolves until it’s finalized with carefully selected details. When Chef Mandela Zhu first met STUDIO8’s design principals, Shirley and Andrea, he told them the food and drinks of his new bar are greatly inspired by forest and fire. The miraculous chemistry of taste happens when carefully selected simple ingredients are cooked at the right temperature for the right time. In a way, design is very similar to culinary arts. STUDIO8 was very inspired by the chef’s cooking principles in all of their F&B projects. This is why Shirley and Andrea named the restaurant CHARCOHOL, a combination of charcoal and alcohol, also the concept of CHARCOHOL’s logo.

STUDIO8 embarked on creating a space that reflects the chef’s vision and ultimately goes beyond it. Inspired by the transformative nature of charcoal and its role in food creation, the design unfolds around an axis of time, crossed by an axis of temperature.

From south to north, stretching across the main entrance, three dining halls conceptualize the transformation of wood to charcoal and finally to ash. The notion of the dining concept is summed up in the small portico at the entrance, where a half-burnt wooden column hangs from the ceiling and ends in a lava stone block on the floor, welcoming the guests.

Consequently, the first hall implements wood flooring and preserves the untouched original walls of the building, while the main hall is converted to total black. At the end of the space follows the third hall, which once again shows some of the original brick wall and is finished with white-grey plastered walls. A glass box with ashes adorns this space as well. In the orthogonal direction, one can observe the temperature axis, spanning from the kitchen to the fireplace and projected on the ground through reddish tiles.

In line with the concept, each dining hall obtains its own particular ambience from partially custom-made furniture, lighting and installation. The wood hall opens towards the main plaza of Fengsheng Li, where sunlight shines through the trees onto the brick walls. In the center of CHARCOHOL is the main black hall, the most intimate and cozy area in the whole space. The rough texture of the black walls and floors reflects light differently throughout the day, creating a changing ambience. At the cross of the time and the temperature axes, above the bar, a giant installation of fanned palm leaves arranged by STUDIO8 hangs underneath the reflective stainless steel dome, celebrating the banquet of food and drink. Along the time axis in the ash area, another installation made of banana leaves and eucalyptus seeds hangs like a bouquet chandelier, representing renewal from ash.

Considering that the restaurant occupies a historic house in the center of Shanghai, the renovation demands a respectful attitude towards the architectural heritage. Therefore, special details were developed to connect the new facade elements and the old structure. The newly added steel and glass structure is completely detached from the original building, and a system of special wall washer lighting highlights the beauty of the architecture, giving it the quality of a museum.

CHARCOHOL also has an outdoor seating area, which carries on the design of the ash area and is an extension of the temperature axis. The main feature here is the glass room, where guests can enjoy freshly baked food from the nearby brick stove. The garden also has a mix of aromatic flowers and herbs, some of which are used in the kitchen.
当时间与温度交织于空间
—CHARCOHOL巧客餐厅与鸡尾酒吧设计

CHARCOHOL位于上海市静安区丰盛里的一栋老建筑中,是一家重点打造特色炭烤美食和手工创意鸡尾酒的鸡尾酒餐吧。八荒设计负责了CHARCOHOL从品牌视觉识别系统和建筑改造,到室内、景观及软装的整体设计。

在世界各地的高端餐饮界,美食的创造总是从一个鲜明的概念开始,通过对食材的精心挑选、对烹饪方式的巧妙设计、对火候的精准把握,以及呈现细节的完美拿捏,最后形成一种独一无二的美食体验。这一点,餐饮和设计,不乏相似之处。在八荒设计的所承接的所有餐饮空间项目中,他们总是受到主厨烹饪理念的启发,把美食的概念作为空间设计的灵感。这一次,当主厨料理小熊找到Shirley和Andrea的时候,小熊告诉他们自己的灵感来自于森林和火。他说:“简单优质的食材在对的时间和温度的作用下,就能成为最精彩的美食。”这也是为什么Shirley和Andrea提出将餐厅命名为CHARCOHOL。“CHAR”来自于碳CHARCOAL、“COHOL”来自于酒精ALCOHOL,CHARCOHOL意味碳和酒精的结合。这也是餐吧logo的设计概念——一段盛着酒精的碳。

理解了主厨的烹饪概念后,八荒提炼了两个重要元素作为空间设计的概念:时间与温度。整个空间由南向北,从玄关、玄廊,至主厅、后室,顺着木炭燃烧的“时间轴”展开。在空间的中心位置与东西方向的“温度(火)轴”交叉。

由南至北,穿过主入口玄关,玄关以后的餐吧空间被分为三个区域,以时间轴为逻辑,描述从“木”燃烧至“碳”,最后变为“灰烬”的过程。木-碳-灰烬的概念在主入口玄关浓缩体现为一根从天花悬落至半空的木桩,从天花起,由木逐渐燃烧至木炭,直至地面火山岩制成的黑色“碳”底座,作为迎客台。

绕过迎客图腾来到第一个餐吧空间-玄廊,木地板和穿插的绿色家具代表了“木”的森林概念,八荒设计保留了原建筑门廊立面的砖墙。然后来到主厅,这里是“木”燃烧至“碳”的空间,因此所有地面和墙面都转变成炭黑色。穿过主厅来到后室,“灰烬”的空间为灰白色,透过靠近尽头的墙边的灰,再次隐约可见原建筑砖墙。餐吧中间的由西至东,温度轴连接厨房、吧台,由代表火的红色地砖连接餐饮空间西墙的壁炉。

为了加强每一个用餐区域的概念,八荒利用灯光、道具和装置,精心打造每个区域的氛围。“木”玄廊面对丰盛里广场,阳关透过植物,洒在原建筑砖墙上,树影婆娑。“碳”主厅的墙面和地面虽是黑色,但都有随着光影变化的粗糙肌理。在吧台正中时间轴与温度轴交叉的位置,八荒设计亲手制作了预示着餐饮盛宴的大型蒲葵装置,再由天花的镜面穹顶反射延伸,仿佛悬挂于天空。与之呼应的“灰烬”后室中心的小镜面穹顶下则悬挂了预示重生的芭蕉叶和尤加利果装置。

考虑到CHARCOHOL项目所在建筑的历史性,八荒希望最大程度地尊重和保留原建筑。在将原半室外的玄关及门廊空间改为室内用餐空间的改造过程中,为了避免破坏原建筑立面的装饰,八荒设计了与整个建筑立面完全分离的独立钢结构、玻璃系统,非但没有触碰原建筑立面,还从门廊内侧通过巧妙的灯光点缀,向博物馆一样着重勾勒突出了建筑的美。

八荒设计还设计了CHARCOHOL的室外花园,作为“温度轴”的延伸,延续“灰”后室的材质。花园的中心是一个烧烤私宴功能的玻璃耐候钢板的阳光房。阳光房的花园里种有各种烹饪用的香草及花果,人们可以在这里享受阳光、咖啡,和休闲炭烤等美味。

BEFORE AND AFTER 改造前和改造后

CHARCOHOL RESTAURANT 巧客餐厅酒吧

06-charcoal main hall 02_bar

LOCATION 地址  | NANJING  南京
CATEGORY 类型  |  F&B 餐饮

HISTORIC BUILDING RENOVATION 历史建筑改造
ARCHITECTURE
建筑
INTERIOR 室内设计

CONSTRUCTION 施工过程

SHY TABLE RESTAURANT 意大利餐厅

LOCATION 地址  |  HANGZHOU 杭州
CATEGORY 类型  |  F&B 餐饮

INTERIOR 室内设计
FEE 软装设计
VISUAL IDENTITY 视觉识别设计

AREA 750 m²

CONSTRUCTION 施工过程

SHY TABLE RESTAURANT 意大利餐厅

MOSS RESTAURANT 照青苔海鲜餐厅

LOCATION 地址  |  HANGZHOU 杭州
CATEGORY 类型  |  F&B 餐饮

INTERIOR 室内设计
FEE 软装设计
VISUAL IDENTITY 视觉识别设计

AREA 900 m²

MOSS RESTAURANT 照青苔海鲜餐厅