INKWOOD

Studio8 was challenged to reflect the chef’s mindset, and to build up a branding image able to translate into visual Beichuan’s ideas.  During the design process, STUDIO8 has spent a big amount of time with the founder team of INKWOOD discussing brand concept.  In Shirley’s words, “the design process is like a long brain-washing experience between our clients and us.”  Eventually, STUDIO8 has decided to concentrate on the connection between “ink” and “wood” instead of either of the two elements, which they believe is the key of concept – the unexpected juxtaposition of two elements: ink and wood.  It consists in a series of complex and fascinating associations that Beichuan applies to his cuisine.  At INKWOOD restaurant, the chef wishes to provide the customers with an experience that breaks the daily routine.  Both the space and the menu are set up in order to bring people together, since for Beichuan food is also about socialising, and for this reason, all the dishes are thought to be shared.
In the space, an interesting color and material combinations are used to express the concept of “INK” and “WOOD”, highlighting that stroke of symbiosis in a form of a brass stripe, which is on the ground, on the wall, on furniture and as custom-made light fixtures.
At the entrance of INKWOOD restaurant, the brass stripe with a parallel LED light on the floor extends to the kitchen window, pointing to the core of the restaurant – the kitchen where Beichuan is working.  At the entire restaurant, there is dark green boiserie allover the space under 1.2m height, which makes the entire restaurant look like soaked in dark green ink with only two blocks rising towards ceiling, which visually frame the kitchen window and two brown niches.  The rest of the wall is in mustard yellow color with rough texture, which absorbs and reflects light to make the whole dining ambient warm and soft.  Carefully selected and custom-made accessories and paintings are casually placed on the 1.2 meter waistline, leaving rest of the areas simple.
There are a variety of seat settings, which allow different groups of customers to find a suitable corner for them.

READ MORE

INKWOOD餐厅 ⽊木与墨墨的连接
⼋八荒设计这次负责INKWOOD餐厅的品牌视觉识别系统(VI)、空间以及软装的整体设计。 当北北川找到他们的时候,据他说是被他们设计的⼀一款草字头板凳的⾄至简趣味所打动。起初, 当北北川对⾃自⼰己要开的这家餐厅头头是道时,在两位设计主案Andrea和Shirley看来,却其实 ⾮非常模糊,也不不⽴立体⽣生动。直到后来当他决定将INKWOOD(⽊木墨墨)作为餐厅名称时,⼀一切 才突然都串串联了了起来:“⽊木,代表了了⼤大⾃自然;墨墨,代表了了⽇日常⽣生活。⽊木,代表了了⻝⾷食材;墨墨, 代表了了能使⻝⾷食材更更为出彩的酱汁”。
在设计过程中,⼋八荒设计与餐厅的创始团队⻓长时间⼀一起讨论概念,⽤用Shirley的话来说,“没 个新品牌VI和空间整体设计的过程,都是⼀一个⻓长时间与客户互相感染和洗脑的过程”。最 终,两位主案决定不不把着眼点放在“⽊木”或“墨墨”任何⼀一个具象的元素上,⽽而是放在他们之间的 联系上,因为他们认为“⽊木”或“墨墨”之间的那笔连接才是INKWOOD餐厅最重要的精神。两个 看似⽆无关的并列列元素结合所创造出的迷⼈人联系和平衡,就像对⼤大⾃自然的热爱如何与⽇日常⽣生活 融合,⻝⾷食材如何与酱汁相辅相成,餐厅⾥里里就餐的⼈人与⼈人之间如何分享互动,以及餐厅灵魂⼈人 物——杨北北川如何⽤用各种⻝⾷食材配搭创作美味。
在INKWOOD,给很多⼈人留留下印象最深刻的是餐厅的⽤用⾊色。Andrea说:“⽊木、墨墨和酱汁的⾊色 彩让他想到了了意⼤大利利画家Giorgio Morandi的配⾊色,他想要让INKWOOD的⽤用餐者们感受到⽊木 与墨墨的浓重和温度,同时‘品尝’到酱汁和⻝⾷食材在⼀一起冲撞、对⽐比和融合的味道。”在VI的平⾯面 设计中,墨墨的表现是灵动的,是⼀一系列列流动的⾊色彩泡泡;⽽而主logo则⽤用⼀一条简单⽽而肯定的⾦金金 ⻩黄⾊色笔划,连接起互相镜像的“INK”和“WOOD”字样。同样的,在空间中,设计师并不不想⽤用 太多的曲线来分散客⼈人对⻝⾷食物的关注,因此在餐厅的空间设计中,⽊木与墨墨的表现只剩下了了⾊色 彩和材质的变化,地⾯面、墙⾯面、家具、转⻆角、各种订制灯具中,凸出的是那笔⾦金金⻩黄⾊色的连接 以及不不同材质所表现出的精致细节。
⼀一⾛走进INKWOOD餐厅,地⾯面上就有⼀一条⻩黄铜和光线⼀一起向正⾯面的厨房窗⼝口延伸,指向餐厅 最重要的核⼼心,北北川⼯工作着的厨房。整个餐厅⼀一⽶米⼆二⾼高度以下都是主VI的墨墨绿⾊色护墙板,仿 佛整个餐厅都浸没在墨墨汁中,只在正对⼊入⼝口的厨房窗⼝口以及窗边的位置拉伸起两个带着壁龛 的墨墨绿盒⼦子,强调盒⼦子框出的视觉中⼼心。⼀一⽶米⼆二以上的墙⾯面采⽤用芥⻩黄的粗糙材质,吸收和反 射光线,使整个⽤用餐环境变得更更为温暖柔和。精⼼心挑选和定制的饰品看似随意的搁在⼀一⽶米⼆二 的腰线平台上。剩余的区域线条简洁,仅仅⽤用⾊色彩、体块和材质的拼接来体现⽊木和墨墨的主题 与细节。
整个餐厅有各种不不同的座位配置,适合不不同的⽤用餐⼈人数的顾客,最值得⼀一提的是厨房窗⼝口前 的“主厨的餐桌”。⾼高桌的设计能让坐在这个桌⼦子上的客⼈人视平线与厨房内⼯工作着的厨师们的视平线同⾼高,透过窗⼝口摆放的北北川和合伙⼈人最爱的烹饪书籍,可以观摩烹饪的全过程。餐厅 的餐具、软装甚⾄至花艺也延续了了INKWOOD的VI配⾊色和空间设计的整体⻛风格,述说⻝⾷食物的层 次和情感化学作⽤用,如同北北川的糖葫芦,解构的软糯⼭山楂和焦⾹香的蜂巢搭配⼀一勺奶油撒上些 糯⽶米纸,是东⻄西⽂文化的交融,是北北京童年年的记忆,也是北北川的缩影

INKWOOD 餐厅鸡尾酒吧

LOCATION
Shanghai 上海

七三三开放屋是八荒设计工作室两个创始人在不同时期的居所。Shirley的高中时代在那里度过,后来两个人创立工作室后,Shirley把房子租给了合伙人Andrea。改造前,Andrea居住在Shirley高中同父母共同居住的屋子里,感觉总是哪里都不对,用他的话说“我要不然就是在Shirley父母的卧室,要不然就是在Shirley的房间”,他需要一个属于自己的空间,加上 Andrea十分好客,常常与朋友聚会,工作室的聚会和活动就更多了,于是他们决定把这套四十平方的小公寓改造成即适合Andrea居住,又可以开放成多功能的会客、活动空间的开放屋。
集合
罗列了一下居住基本需求:卧室、厨房、卫生间、储藏。除此之外,尽可能扩大开放空间。
因此,我们把床、储物、卫生间设计得尽可能得紧凑,压缩在一个盒子里;随后又压缩了周边冰箱、微波炉、等一些功能进去。最后整个公寓的所有居住必备功能,包括床、衣橱、储物、洗衣机、卫生间、热水器、冰箱和微波炉。完全整合进了公寓中间的方盒子中,剩下的就都成了Andrea和Shirley招待朋友、办活动的空间了。从进门的厨房、到贯穿整个走廊的长边柜,到尽头南面窗边的大沙发、长桌、草字头板凳,每个角落都是理想的会客空间。
开放
“我们叫它‘开放屋’,我们实际上是把它看成工作室的一个延伸”这里是Andrea工作和生活的地方,也是工作室成员和朋友工作和生活的延伸。开放屋离八荒设计10分钟路程,这里有Sara的冬季共享衣橱,有Shirley的共享厨房,有Alba的共享影院,有Pao的共享沙发,还有共享会议桌、共享餐桌、共享板凳、共享工作坊和共享发呆空间。当Andrea去旅行的时候,整个开放屋还会被放到Airbnb上变成真正的共享空间。LOL
智能
开放屋还是一个智能小屋,灯光有不同场景的设计,party、烹饪、电影之夜,根据不用的功能场景,轻敲桌上的无线小方块、推门、或走过屋里的某个角,都会有自动启动场景设置。Andrea还可以在手机上控制家里的电器和监控电器的用电量等状况。
其他细节
开放屋原来有很多结构、现有水管、煤气罐等局限,我们把这些局限用镜面的方式修饰,造成错视,增加了空间的趣味性和延伸感。另外还有更多细致入围的例如电源插座、开关的人性小设计。

7:.:. STUDIO APARTMENT 私人公寓

TONI & GUY

The client wanted a ‘futuristic’ approach and so the team adopted elements of light and shade, boxes, view lines, weight and weightlessness to create intrigue and curiosity to draw people into the space and carry them along a journey into the gallery of the art of hair styling.
Upon arrival at the salon, clients are greetings by a gently illuminated, reeded glass wall, intersection a black framed box and angled in a way to funnel people inside this mysterious shop. With only the name an LED display and Toni&Guy in bold, black lettering to provide an indication of the environment inside.
The space not only functions are a hair salon, but is host to a many number of other programs that share the same lot; a one stop beauty and glamour treatment location, where one may leave transformed and reinvigorated as someone new.
Within this salon, you may also find manicure area, facial treatments, DJ studio, photo studio, catwalk, stage and hair spa treatment.
The large number of functions, required a detail understanding of how events and programs would play out during different times of the day, and so which programs may thus be overlapped.
The ‘gallery space’ is composed of 10 dual sided hair station arches, that is further accentuated by led lights installed in the frame, that when lit up, creates a long hallway pulling visitors through the corridor. The space adopts a minimalist approach to its finishes, leading to a purist ambience as to not create unnecessary distractions as you walk through.
Walls are white and simple, carpentry are white lacquered boxes that juggle stylist functions and bare aesthetics. Above, a wall mounted mirror, offset and backlit to reduce the weight and give the impression of a light glowing object.
Leading visitors through the gallery is a white path on the floor that doubles as a catwalk.Follow the path to the end, and the catwalk extended into a circuit ring to can guides you back into the gallery.The gallery is able to holds 60 people sitting either side of the path and an additional 160 around the ring.At the centre of the ring is a stage for which MC and presentations can be dealt, and while a 360° suspended projector screen can be lowered from the ceiling for digital media.
The bar and reception adopts an edgier approach in contrast to the paired back white design of the gallery. The heavier black form of these 2 units is constructed from steel and timber, the front of the unit, facing visitors, includes a perforated still mesh finish, lit from the inner edges to reduce the weight for the box and adds texture.

READ MORE

这是一场理发艺术的盛宴,整体概念围绕和强调对理发师如何将其精湛的技艺展现在他的艺术大作上(顾客的发型)。同时,这个场地随时准备迎接着一个又一个顾客的头发被理发师雕琢成举世无双的艺术作品的发生。
客户极具天马行空地提出了一个“未来主义”的设计需求,于是设计师玩起了光影变幻的魔术,运用光与影的体块和线面、重与轻、虚与实勾起了途经者连绵不绝的好奇与惊喜,引领着他们进入了一个理发艺术的“魔幻之旅”。
项目落成依此道而行。
当你正对着店面入口,迎面而来的是一块白底上写着黑色“TONI&GUY”—柔光的波纹玻璃墙与一个厚重的楔形黑色体块交接而成的漏斗状入口,而炫亮的LED展示屏循环播放着当下最酷炫的流行发饰。
这个场地不仅仅是理发沙龙,还包含了美甲区、美容区、DJ 台、摄影棚、T台、舞台以及头发护理区。由于空间功能的极具多样性,设计师需要对活动发生的空间和时间有更深的推敲,偶尔需要同时兼具多种功能。
未来时空的理发长廊里,由10条双面软膜发光的拱券组成,发光藏在两侧边内。整个空间通白,而两侧的背发光的镜面营造出无线的纵深。当顾客正对长廊时,宛如进入一个时空机,一道道光带则是时空的涟漪,随时准备传送到另一个时空接受一个“完满”的自己。纯粹简约的空间,将最少的细节修饰和最强的空间感受和盘托出,对于一个挑剔的设计师来说,这样的作品是最符合心声的。
这条长廊径直连到了环形的舞台,白色的环形地面被射灯照得格外耀眼,中间是个可升降的360度数字投影幕布,这些无时无刻不在强调着场地的中心性。可观的是,在这方寸间可最大容纳60人左右的座位,不管是走秀、讲演,还是电乐趴,都不在话下。
空间中着重突出了白色的长廊和舞台的场地性,与之相对比的是周围采用大面积的黑色和灰色。前台和酒水台两个区域就是采用这种边缘化的处理手法,两个黑色的大长台是其中的点睛之笔。向外的一侧有一张黑色冲孔铁网,背后柔和的泛光将黑色调和的更加轻柔而耐人寻味。